Mandala

A kör a legmegnyugtatóbb
és legteljesebb forma,
a teljesség szimbóluma.
A pszichológiában elsőként C. G. Jung kezdte el használni a mandalát. Megfigyelte, hogyha az egyéni életünkben a belső biztonság megrendül, megjelenik valamilyen formában a kör (álomban, rajzban). Ha a megszokott rend megbomlik, ösztönös körrajzolás jelenik meg. Véleménye szerint a kör, a mandala a stabilizálódás eszköze, kompenzálás-öngyógyítás. A mandalát a személyiség tükrének tartja az adott élethelyzetben, adott pillanatban.

Ha valaki egy középpont köré rajzol, akkor a mély-énnel, mély maggal kerül kapcsolatba. A lélektan szerint az ember útja az individualizáció, tehát a belső mély magunk lehetőségének kibontása, amivel születünk- annak kibontása. Ehhez szükséges egy kapcsolat, eszköz, ami lehet maga az alkotás, a mandalarajz. A mandala rajzolásakor a belső energiaforással lépünk kapcsolatba, kifejezésre kerül pillanatnyi állapotunk, és ilyen módon a mandalarajzunk egy belső üzenet önmagunkról. Fontos tudni, hogy állandó változásban vagyunk, így minden  rajz mindig újat hoz. 

Jung megfigyelései a mandalában:
  • a négyesség alapdolog: a négy vagy annak többszörösei jelennek meg minden mandalában valamilyen formában - felosztása, megjelenő motívumok száma stb.
  • a kör és a négyzet együttes megjelenése, 
  • gyakori a világ, kerék forma,
  • középpontban általában a Nap vagy csillag áll, ,
  • gyakran megjelenik rajta a szem,
  • mandala középpontja körül tekeredő kígyó, spirál, 
  • forgás érzékelése. 
A mandala lehetőséget teremt áramlásra tudat és tudattalan között, Felismerések születhetnek, spontán tartalmak kerülnek felszínre, amik másként nem jönnek elő. A mandalák a fantázia szabad teremtményei, és nagy hatással vannak az önmagunk, rejtett tudattalanunk megismerésében, az eddig elnyomott személyiségrészek fejlődésnek indulnak általa. Befelé irányuló tekintetünkket hangosítja fel azáltal, hogy először érthetetlenül, de nekikeztünk a rajzolásnak, untána a részletekbe veszünk: tudatosodás, érthetővé válás folyamara indul el. 
Többet a témáról C. G. Jung Mandala című könyvében lehet olvasni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.