Miről szól?


Önismeret tavaszi alkotással annyit jelent, hogy a tavaszi megújulás jegyében csoportban készítünk különböző alkotásokat. A csoport minden tagja önmagára fókuszáltan alkot, a többiek jelenléte azonban fontos, hiszen visszajelzéseket kaphatunk általuk. 

Maga az alkotás gyógyító, feszültségoldó hatású, segíti a belső egyensúly helyreállítását. Általa találkozhatunk belső tartalmainkkal, ellazít, egyfajta felszabadultság érzést ad. Azáltal, hogy az alkotásban kívülre „helyezem” belső tartalmaimat, segít a tudatosodásban, rádöbbenésben, segíti a mélyebb önfeltárást, belső tartalmaink, esetleges konfliktusaink, nehézségeink mélyebb megértését, s egyben kioldását.

Sok lelki probléma, nehézség hátterében az áll, hogy nem sikerül egyensúlyba hozni lelkünkbe lévő kettős törekvést – az ősi igényt az állandóságra, stabilitásra és az állandó törekvést, vágyódást az újra, változásra. A természet ritmusára való ráhangolódás- folyamatainak szemlélése, tudatosítása (megfigyelés, festés által) segíthet ebben, hiszen a természetben, az évszakok változásaiban együttesen van jelen az állandóság és a változás kettőssége (a hónapok folyamatosan változást hoznak, az évkör maga pedig stabilitást ad).


Találkozásaink során a tavasz, tavaszi hónapok hangulatára lelki üzenetére hangolódunk. A tavasz magában hordozza a megújulás, számvetés, elengedés és megtartás kettőségének, az újjászületésnek az archetípusát. Ezeket a lelki tartalmakat próbáljuk megtapasztalni, körüljárni, megérezni a különféle alkotási technikák segítségével (festés, rajzolás, agyagmunka, fotomontázs, kollázs).